Varia, Bastion & Sauna

Het Bastion bestaat tegenwoordig niet meer. Eigenlijk was het een beetje een protserige naam voor een idyllisch gelegen openluchtbar op houten palen en met een rieten dak. De dorpsbewoners konden hier samenkomen voor een drankje, zo lang het maar geen alcohol was. Ernaast lag een verdiept gedeelte, aangeduid in de terminologie van toen als Thingplatz. Hier speelde tijdens de olympiade het dorpsorkest zijn dagelijkse deuntje. In 1944 werd het gebouw beschadigd door een neergestort Engels vliegtuig en erna afgebroken.

 

Een ander gebouwtje was de sauna. Het was een eenvoudig houten gebouwtje, idyllisch gelegen aan de oever van een meertje. In die tijd was het nemen van een sauna nog niet zo gebruikelijk als tegenwoordig, dus het 'finnische Dampfschwitzbad' trok de aandacht. In het meertje en in het dorp zelf werden tijdens de spelen dieren uitgezet, voornamelijk (water)vogels die geleend waren van de Berlijnse dierentuin. Samen met de eekhoorntjes en ooievaars zorgde dat voor een rustige, natuurlijke omgeving
In de Sovjet tijd werd het meertje grotendeels dichtgegooid, maar onlangs weer open gegraven. Er kwam allerlei vuil en troep uit, maar ook een smalspoorwagonnetje dat gebruikt is tijdens de bouw van het dorp. Het is nu in het Hindenburghaus te zien.