Restaurant - Speisehaus der Nationen

Het ellipsvormige Speisehaus der Nationen, deed zijn naam eer aan. Hier waren 40 eetzalen, waarin de verschillende landen hun maaltijden konden eten. Bij eerdere spelen was gebleken dat elk land zijn eigen keuken gewend is. Een Thaise atleet zat niet te wachten op Bratwursten, en een Duitser niet op heet gekruide Thaise gerechten. Er waren 200 koks van de Norddeutschen Lloyd (NDL) aanwezig die in staat waren elk land te voorzien van gerechten die pasten bij wat men gewend was. Verder konden de equipes ook hun eigen kok meebrengen. Er waren twee grote eetzalen met ruimte voor elk 150 man op de begane grond en op de twee etages daarboven kleinere eetzalen. Dat hield ook in dat sommige grotere landen opgedeeld in kleinere groepen moesten eten. De kleinere landen werden bij elkaar gevoegd in bepaalde zalen.
De NDL verzorgde het geheel, ook qua inkoop en uitgifte van het voedsel. Ze hadden hier natuurlijk al ruim ervaring mee, met hun schepen met een gemengde personeel en passagiers. 300 stewards waren actief in de bediening.
Alcohol werd niet vrij geserveerd tijdens de maaltijden Alleen de equipes van België, Frankrijk, Italië en Nederland konden wijn of bier krijgen omdat dit bij hun gebruikelijk was in de eetcultuur. De andere landen werd geen alcohol geserveerd. Je kan je afvragen of alcohol ook niet net zo goed bij andere landen hoort, maar dat was de mening destijds. Maar waar een wil is, is een weg natuurlijk! In het restaurant in het ontvangstgebouw was bier en wijn verkrijgbaar, ook voor de sporters.

In de kelder van het gebouw waren opslagruimtes, koelcellen, wasruimtes en een kapsalon ondergebracht. Verder waren er de brandweer, kantoren en woonverblijven en technische ruimtes in het gebouw te vinden.

Bijna exact een jaar na afloop van de spelen werd het Speisehaus weer geopend, maar nu als het Olympialazarett. Hier waren de gebruikelijke ruimtes zoals operatiekamers maar ook iets bijzonders; op het terras was het mogelijk om bedlegerige patiënten met bed en al naar buiten te rijden. Licht, lucht en zon voor een spoedige genezing! Er konden 150 patiënten in worden ondergebracht, nog eens 150 en het verplegend personeel vonden een plek in de huisjes.


Tegenwoordig is het Speisehaus het eerste grote gebouw dat de wederopstanding inluid van het Olympisch dorp, maar nu als woonwijk voor burgers. Er worden luxe appartementen in gemaakt, met respect voor de monumentale status. De oplevering zal rond 2021 zijn.